Ekolist

Přihlásit se k odběru zdroj Ekolist
Ekolist.cz - nejlepší zpravodajství a publicistika o životním prostředí a přírodě na českém internetu...
Aktualizace: 2 min 28 sek zpět

Jan Moravec: Stutox, dějství třetí. Skutečně chtějí zemědělci vytrávit naší krajinu?

37 min 29 sek zpět
Již od léta loňského roku probíhá snaha řešit „hraboší kalamitu“ nepovolenou aplikací velmi nebezpečného jedu Stutox II. Dnešním oznámením Ministerstva zemědělství vstupuje celá kauza do nové fáze, již se nemluví o povolení, ale přímo o nařízení aplikace.

Miroslav Vinkler: Proč obnovitelné zdroje nemohou zachránit planetu?

13 hodin 42 min zpět
Motto: „Navrhuji proto, abychom v klimatickém kabinetu vedli diskusi o tom, jak bychom mohli do roku 2050 dosáhnout cíle, aby byl CO2 neutrální, a diskuse by neměla být o tom, zda můžeme tohoto cíle dosáhnout, ale o tom, jak toho dosáhneme.“ - Angela Merkelová, Projev na Petersbergském klimatickém dialogu, Berlín, květen 2019 „Pařížská dohoda znevýhodňuje hospodářství Spojených států. Naše odstoupení od dohody představuje obnovení americké suverenity… Koneckonců, před podepsáním Pařížské dohody, USA snížily svoji uhlíkovou stopu na úroveň počátku 90. let. Ve skutečnosti mezi lety 2000 a 2014 Spojené státy snížily své emise uhlíku o 18 procent . Toho nebylo dosaženo prostřednictvím vládního mandátu, ale prostřednictvím inovací a rozvojem technologií amerického soukromého sektoru.“ - z Prohlášení prezidenta Trumpa k odstoupení USA od Pařížské dohody o klimatu

Proti plastům v mořích a řekách by mohly pomoci spousty bublinek

15 hodin 42 min zpět
Každou minutu prý skončí v moři takové množství plastů, že by to zaplnilo korbu jednoho náklaďáku. Za jeden den je to 1440 náklaďáků a na konci roku má tahle nadílka podobu 8 milionů tun. Přes 80 % tohoto množství má přitom svůj původ přímo na souši, uniká řekami z pevniny do oceánů. Co s tím? Možná pomůže spousta bublinek. Píše o tom WeForum.org.

U Turnova zahynul pravděpodobně další vlk po srážce s autem

15 hodin 43 min zpět
Psovitá šelma byla nalezena 22. ledna nedaleko silnice I/35 poblíž Turnova. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR zvíře převezli k podrobnému zkoumání expertům z České zemědělské univerzity v Praze.

Ministerstvo zemědělství: Prostředky proti hrabošům bude možné aplikovat na půdu

16 hodin 12 min zpět
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude vypisovat opatření, kterými povolí aplikaci prostředků na hubení hlodavců přímo na povrch půdy. Tento postup bude možný, až se zveřejní podrobnosti povolení, mělo by to být nejpozději do konce února. Aplikace tzv. rodenticidů bude možná pouze na pozemcích, kde jsou hraboši přemnoženi natolik, že jejich populace překročila pětinásobek tzv. prahu škodlivosti, sdělil dnes mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Vojtěch Bílý. Inspektoři ústavu budou posuzovat situaci na konkrétních pozemcích.

Výzkum ukázal, že v kůře smrku může přezimovat 75.000 lýkožroutů

16 hodin 15 min zpět
V kůře jednoho smrku může přezimovat až 75.000 brouků kůrovce. Ukázal to experiment, kdy vědci shromáždili kůru ze dvou stromů a simulovali pro ni jarní podmínky. Ze sebraného materiálu se v daném prostředí do měsíce vyrojilo 150.000 lýkožroutů. Na experimentu se podíleli vědci z českobudějovického biologického centra akademie věd a Lesy ČR. Řekla to za biologické centrum Daniela Procházková.

Požáry v Austrálii ohrožují vzácné druhy živočichů

16 hodin 17 min zpět
Vzácní živočichové v Austrálii, kteří se vyskytují jen na specifických místech, bojují o přežití kvůli rozsáhlým požárům. Ty poničily jejich přirozené domovy. Jedná se mimo jiné o místní horský druh agamy, plazy pagekony a žáby paropuchy. Včera o tom informovala agentura Reuters v nové analýze. Mohutné požáry zasáhly plochu jeden a půl krát větší než Česko a doposud si vyžádaly 29 životů.

Trump v Davosu prohlásil, že by si rád vyslechl Thunbergovou

16 hodin 17 min zpět
Americký prezident Donald Trump včera před odjezdem z 50. zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu uvedl, že by si rád poslechl projev švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové a že nevěří, že by změna klimatu byla falešnou zprávou. Tématu klimatických změn se včera ve svém vystoupení věnovala také předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová či předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

Umíme se zbavit malárie. Ale hrozí nám, že tím zničíme rovnováhu přírody, říká etik Marek Orko Vácha

16 hodin 19 min zpět
Možnosti genetických úprav dnes dosáhli takové přesnosti, že brzy budeme umět oživit mamuta nebo se zbavit komárů přenášejících malárii. Zároveň jsme ale nuceni uznat, že nevíme, jak fungují přírodní ekosystémy a neumíme vytvořit žádný, který by fungoval. O tom, do jaké míry tedy máme novými prostředky zasahovat do přírody, jsme si povídali s biologem a etikem Markem Orko Váchou.

Dobrovolníci v dubnu opět vyčistí řeku Sázavu a její břehy

16 hodin 25 min zpět
Dobrovolníci budou i letos uklízet řeku Sázavu a její břehy. Patnáctý ročník akce Čistá řeka Sázava se uskuteční před začátkem turistické sezony od 3. do 5. dubna, informovala v pondělí Jaroslava Tůmová z obecně prospěšné společnosti Posázaví.

Školy v Ústí nad Labem se zapojí do výzvy Přírodní zahrady

16 hodin 28 min zpět
Sedm základních a pět mateřských škol v Ústí nad Labem se může zapojit do výzvy Přírodní zahrady vyhlášené ministerstvem životního prostředí. Schválila to městská rada. Školy mají možnost upravit s pomocí státní podpory dětská hřiště nebo zahrady na školních pozemcích v přírodním stylu. Takto upravené prostory využijí pro výuku ve venkovním prostředí. Novinářům to minulý týden řekl náměstek primátora Michal Ševcovic (PRO Zdraví a Sport).

Polský odborový předák má problém: setkal se s Thunbergovou

16 hodin 30 min zpět
Předák hornických odborů z jednoho uhelného dolu na jihu Polska čelí obviněním ze zrady poté, co se setkal se švédskou ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou. "Řekl jsem jí, že se horníci nebojí změn, pokud se s nimi jedná poctivě," komentoval Jerzy Hubka společný snímek s aktivistkou. Na internetu však sklidil bouři nevole a nadávek. Včera se od něj distancoval i vlastní odborový svaz ZZG, který schůzku s aktivistkou před kamerami označil za projev "hloupé megalomanie".

V Zoo Brno utekli čtyři vlci, už je chytili, zoo byla ale celý den zavřená

16 hodin 33 min zpět
Z výběhu v brněnské zoo v úterý utekli čtyři vlci arktičtí, chovatelé je brzy odchytili. Nikomu se nic nestalo, zoo ale v úterý zůstala zavřená. Řekl to mluvčí zařízení Michal Vaňáč.

Policie navrhla obžalobu v kauze krkonošského dotačního podvodu

16 hodin 35 min zpět
Královéhradecká policie včera navrhla krajskému státnímu zastupitelství obžalovat devět osob v takzvané krkonošské kauze. Případ se týká dotačního podvodu, poškození finančních zájmů EU, zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Obviněno je osm lidí a právnická osoba. Novinářům to včera řekl náměstek ředitele krajské policie pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Karásek.

Marek Voršilka: Děsivých 40 minut života českých slepic v kleci

22.01.2020 13:31
Nedostatek prostoru, hromadné oklovávání, oškubané slepice stojící v malé kleci na těle už mrtvé družky. Obránci zvířat na svém facebookovém profilu dnes zveřejnili nesestříhaný přenos z českého klecového chovu, který ukazuje krutou každodenní realitu více než 4 milionů slepic v České republice. Poslanci se už zabývají návrhem zákona na úplný zákaz klecových chovů slepic, spolek OBRAZ se zveřejněním videa rozhodl návrh podpořit.

Austrálie dala svolení k odstřelu 10 000 velbloudů

22.01.2020 01:00
APY neboli Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara, je oblastí místní správy v Jižní Austrálii. Na území s rozlohou o polovinu větší, než celá Česká republika, žije jen 2300 lidí. A také spousta velbloudů, které teď čeká velký regulační odstřel. Píše o tom CNN.

Jan Knap: Ochrana původních druhů ryb – jaká je praxe

22.01.2020 01:00
Když jsem začal připravovat sérii článků o situaci na tekoucích vodách, chtěl jsem upozornit na současnou situaci a postupně se zabývat všemi negativními vlivy, které za ní stojí. Jako první vyšel článek, který se zabývá rybářskými svazy, v reakci na zavření líhně u místní organizace Děčín. Reakce tiskového mluvčího Českého rybářského svazu (ČRS) pana Kočici nepřinesl příliš informací k tématu, byla z něho znát spíše snaha postavit rybářské svazy do co nejlepšího světla.

Svět se podle OSN musí připravit na miliony klimatických migrantů

22.01.2020 00:30
Svět se bude muset vypořádat s náporem uprchlíků, které z domovů vyženou klimatické změny. Týkat se to může milionů lidí, řekl včera na zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu podle agentury Reuters vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

Možnost zpřísnění trestů za úmyslné týrání zvířat je stále ve hře

22.01.2020 00:26
Možnost zpřísnění trestů za úmyslné týrání zvířat je stále ve hře. Senátní zdravotnický výbor včera doporučil, aby za to hrozilo místo pěti až osm let vězení. Ústavně-právní výbor naopak minulý týden takovou úpravu odmítl, podobně jako Sněmovna. Horní komora bude muset spor svých výborů vyřešit příští týden.

Berlín chystá od roku 2035 úplný zákaz aut se spalovacím motorem

22.01.2020 00:25
Řidiči se musejí postupně začít připravovat na to, že po německé metropoli nebudou moci jezdit autem, které má spalovací motor. Návrh berlínské radní pro životní prostřední a dopravu Regine Güntherové totiž podle listu Berliner Morgenpost počítá s tím, že od roku 2030 taková auta nebudou moci do vnitřní části Berlína. Za dalších pět let se má zákaz rozšířit na celé území metropole, která má asi 3,7 milionu obyvatel.

Stránky