fbpx Ekolist | Ekodům

Ekolist

Přihlásit se k odběru zdroj Ekolist
Ekolist.cz - nejlepší zpravodajství a publicistika o životním prostředí a přírodě na českém internetu...
Aktualizace: 3 hodiny 42 min zpět

Brabec nevidí důvod k rezignaci, resort podle něj nepochybil

6 hodin 28 min zpět
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nevidí důvod k rezignaci kvůli otravě Bečvy, k níž ho dnes vyzvali Starostové a nezávislí (STAN). Existoval by pouze v případě, že by selhal on nebo jeho resort, řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně. Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka Brabec v případu buď selhal, nebo kryje soukromou firmu. Nechová se však jako ministr životního prostředí, podle Gazdíka navíc selhává i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Zoologické a botanické zahrady se chystají na otevření

6 hodin 33 min zpět
Nejen zoologická zahrada v Praze a Botanická zahrada hlavního města se chystají ve čtvrtek znovu otevřít veřejnosti. Návštěva zahrad však bude probíhat v omezených podmínkách. Například do areálu zoo bude vpuštěno nejvýše 5000 návštěvníků současně, uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Rozvolňování schválila v pondělí 30. listopadu vláda.

Arnika: Škodlivými látkami je nejvíce znečištěn Kopaninský potok

7 hodin 25 min zpět
Největší znečištění škodlivými perfluorovanými látkami (PFAS) zjistili odborníci při průzkumu pražských vod v Kopaninském potoce. Důvodem je dlouhodobé používání hasicích pěn s PFAS na nedalekém Letišti Václava Havla. Ekologická organizace Arnika zkoumala výskyt těchto škodlivin v sedmi lokalitách v hlavním městě a okolí. Koncentrace PFAS byla jinak srovnatelná s výsledky průzkumů českých a evropských řek, uvedli zástupci Arniky.

Hnutí STAN vyzvalo ministra Brabce, aby kvůli Bečvě rezignoval

9 hodin 44 min zpět
Starostové a nezávislí (STAN) ve Sněmovně vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) k odstoupení kvůli otravě řeky Bečvy. Podle místopředsedy Starostů Petra Gazdíka Brabec v případu buď selhal, nebo kryje soukromou firmu. Nechová se však jako ministr životního prostředí, podle Gazdíka navíc selhává i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Brabcovo vyjádření ČTK shání.

Ptačí park Josefovské louky se rozroste. Město darovalo ornitologům čtyři hektary mokřadních luk

12 hodin 9 min zpět
Město Jaroměř bezplatně převedlo téměř 4 ha mokřadních luk na Českou společnost ornitologickou, aby je v Ptačím parku Josefovské louky využila k zadržování vody, ochraně mokřadní přírody a ekologické osvětě pod širým nebem.

Odlesnění brazilského pralesa dosáhlo letos 12letého maxima

12 hodin 10 min zpět
Odlesnění brazilského amazonského deštného pralesa dosáhlo v letošním roce 12letého maxima, informuje agentura Reuters s odvoláním na vládní údaje. Vědci tvrdí, že úbytek pralesa zrychlil od chvíle, kdy se funkce prezidenta ujal Jair Bolsonaro, píše zpravodajský portál BBC.

Ekvádorská indiánka získala mezinárodní cenu za ochranu přírody

12 hodin 33 min zpět
Mezi laureáty letošní Goldmanovy ceny udílené jednotlivcům za ochranu životního prostředí je domorodá vůdkyně z ekvádorské Amazonie. Nemonte Nenquimová se spolu s dalšími příslušníky národa Waorani (Huaorani) soudila s ekvádorskou vládou kvůli plánům prodat jejich území. Díky vítězství u soudu se jí podařilo ochránit přes 2000 kilometrů čtverečních deštného pralesa před těžbou ropy; rozhodnutí z roku 2019 zároveň znamená precedens pro spory týkající se práv původních obyvatel, napsal dnes zpravodajský portál BBC.

Slon Kaavan už nebude nejosamělejším na světě. Ze zoo v Islámábádu přeletěl do kambodžské rezervace a přidá se ke stádu

13 hodin 1 min zpět
Slon Kaavan, který si kvůli nuzným podmínkách, ve kterých byl držen v zoologické zahradě v Islámábádu, vysloužil přívlastek nejosamělejšího slona na světě, přicestoval do Kambodže. V této zemi má začít nová etapa jeho života. Šestatřicetiletý slon bude totiž vypuštěn do přírodní rezervace, kde žije zhruba 600 další slonů, uvádí agentura Reuters. Kaavan byl mnoho let držen v islámábádské zoo na řetězu a bez kontaktu s dalšími slony. O jeho záchranu a přesun do rezervace usilovali ochránci zvířat. Na případ osamělého slona upozornila mimo jiné známá americká zpěvačka Cher, která přispěla na přepravu do Kambodže.

Zlínský kraj proplatí další škody způsobené vlkem a vydrou

13 hodin 1 min zpět
Zlínský kraj proplatí pěti žadatelům škody, které jim způsobil vlk obecný a vydra říční. Zatímco vlci roztrhali osm ovcí a pět beranů, vydry způsobily škody na rybách. V součtu kraj vyplatí náhradu 416 231 korun, sdělil ČTK Jan Vandík z odboru kanceláře hejtmana.

Pole s větší rozmanitostí rostlin potřebují méně pesticidů

16 hodin 15 min zpět
Přirozeně bohaté společenstvo rostlin nabízí větší prostor k životu predátorům a současně méně potravy pro býložravce. Tento simultánní efekt vede k tomu, že druhově bohaté louky nevyžadují takovou kontrolu zvenčí. Převedeno na podmínky klasické polní monokultury: více druhů znamená méně pesticidů. Píše o tom Phys.org.

Čeští vědci jdou ve stopách Gregora Johanna Mendela. Roli hormonů při větvení rostlin zkoumají na hrachu

1 hodina 8 min zpět
Výzkum, na kterém se podílejí vědci z Mendelovy univerzity v Brně, přináší nové poznatky o roli rostlinných hormonů při regulaci větvení stonků. Pokusy dělají také na hrachu, stejně jako kdysi zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel. Článek s dosavadními výsledky publikoval vědecký časopis Nature Communications, oznámil ČTK mluvčí univerzity Filip Vrána.

Sokolovská uhelná investuje do ekologizace elektrárny Tisová přes 240 milionů korun

1 hodina 30 min zpět
Elektrárna Tisová (ETI), která patří do skupiny firem Sokolovské uhelné a. s. (SUAS), investuje do opatření na snížení emisí oxidů dusíku a síry přes 240 milionů korun. Firma nyní dokončuje investici zaměřenou na ekologizaci bloku 6. Díky této investici elektrárna Tisová už plní zpřísněné emisní limity, které budou platné od podzimu příštího roku, uvedl ředitel elektrárny Pavel Homola. Zajištěna bude jak výroba elektrické energie, tak i dodávka tepla pro město Sokolov i další obce, dodal.

Nábřeží u pražské Stromovky by mělo být upraveno, vzniká studie

22 hodiny 10 min zpět
Na nábřeží u pražské Stromovky by se v budoucnu měl zlepšit přístup k vodě, měla by být zklidněna doprava a předělán by měl být most na Císařský ostrov. Vznikne tu rovněž hygienické zázemí. Město si nyní nechává zpracovat studii proměny. Úpravy by mohly být udělány v roce 2026, uvedla Kateřina Zelingerová z Institutu plánování a rozvoje (IPR). K budoucí podobě nábřeží se budou moci vyjádřit i obyvatelé. Praha rekonstruuje Stromovku několik let, naposledy byla dokončena oprava prostoru před Šlechtovou restaurací.

MŽP: ČR spustilo fond s cílem přechodu na čisté ekologické zdroje

30.11.2020 16:47
Česko spustilo Modernizační fond, jehož cílem je přechod české energetiky na čisté ekologické zdroje. Žadatelé se mohou hlásit do takzvaných předregistračních výzev pro financování svých projektů. Jde například o výrobu a distribuci tepelné energie z obnovitelných zdrojů nebo výstavbu solárních elektráren. První ostré výzvy by měly být vypsány v prvním čtvrtletí 2021, informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Podle jeho odhadu bude ve fondu do roku 2030 k dispozici asi 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek.

Soud ve Štrasburku připustil klimatickou žalobu na 33 zemí, i ČR

30.11.2020 16:40
Za přípustnou označil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku klimatickou žalobu šesti dětí a mladých lidí z Portugalska, kterou podali na 33 zemí včetně Česka. Informovala o tom agentura DPA, podle které tak padla první velká překážka ve snaze přimět evropské vlády ke zlepšení boje proti klimatickým změnám. Žalobu podala skupina, jejíž nejmladší člence je teprve osm let, v září. Žalované státy se k ní budou muset vyjádřit do konce února příštího roku.

Deník Referendum přináší nová zjištění o otravě Bečvy. Ukazují na chemičku DEZA, ta odpovědnost odmítá

30.11.2020 16:29
Do vyšetřování případu otravy řeky Bečvy dnes vstoupil svou investigativní reportáží Deník Referendum. Přináší v ní svědectví a zjištění, podle nichž je nejpravděpodobnějším viníkem ekologické havárie na Bečvě chemička DEZA z holdingu Agrofert. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka odpovědnost DEZY odmítá, podle něj se nejednalo o havárii, která by mohla vést k otravě Bečvy.

Před budovou MŽP demonstrují desítky lidí za rychlý konec uhlí

30.11.2020 16:07
Za rychlý konec spalování uhlí v Česku před budovou ministerstva životního prostředí v Praze demonstruje zhruba 60 ekologických aktivistů. Kritizují to, že jako nejpravděpodobnější termín pro ukončení využívání uhlí v zemi, který doporučí takzvaná uhelná komise, se jeví rok 2038. To je podle nich pozdě. Demonstraci svolaly organizace Fridays for Future, Limity jsme my, Univerzity za klima a Extinction Rebellion. Někteří aktivisté před budovou protestují od poloviny listopadu.

DEZA: Nejednalo se o havárii, ale o provozní událost. Chemikálie Bečvu otrávit nemohly

30.11.2020 15:40
V Deníku Referendum vyšla v pondělí 30. září reportáž, která informovala o úniku chemických látek v jednom z provozů chemičky DEZA z holdingu Agrofert. Novináři Deníku Referendum spojili tento únik s otravou řeky Bečvy, ke které došlo stejný den. Požádali jsme o reakci zástupce chemičky DEZA. Odpověděl nám mluvčí společnosti Agrofert Karel Hlaváček.

Akademici: Otevřený dopis vládě České republiky: Demonstrace a protesty za lepší klimatickou politiku naší země mají naší podporu

30.11.2020 13:45
V posledním roce probíhají v mnoha zemích protesty a demonstrace proti malé aktivitě vlád států v souvislosti se změnou klimatu na Zemi i ohledně neudržitelného využívání přírodních zdrojů. Množí se zprávy o vlnách horka, nedostatku vody, stoupající hladině oceánů, tání ledovců, vymírání rostlinných i živočišných druhů (1–3). Vzrůstají obavy o budoucnost současné podoby života na Zemi i o budoucnost naší civilizace. Jako vzdělanci a odborníci obeznámeni s vědeckou prací se domníváme, že tyto obavy jsou odůvodněné. Současné změny klimatu i biodiverzity na Zemi vážně ohrožují obyvatelnost rozsáhlých území a celosvětově ohrožují vyhlídky na mírový a udržitelný rozvoj současných i příštích generací. Přesto, že zastupujeme rozdílné akademické disciplíny, stojíme za probíhajícími protesty a demonstracemi a tímto otevřeným dopisem vyzýváme vládu naší země k rozhodnějším a efektivnějším krokům proti změnám klimatu a snižování biodiverzity. Připojujeme se k podobné podpoře od akademiků v dalších zemích (4–7) i k výzvě Aliance vědců světa (8). Stanoviska v tomto dokumentu jsou stanoviska jeho signatářů, nikoliv jejich pracovišť.

Rozbory vody z řeky Bečvy odebrané minulý týden potvrdily nadlimitní výskyt dusíku

30.11.2020 13:16
Výsledky rozborů vzorků vody z řeky Bečvy, které ve Valašském Meziříčí-Juřince v úterý odebrali inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Výsledky rozborů odebraných vzorků potvrdil i Vodoprávní úřad Valašské Meziříčí. Zdroj úniku zatím není známý, sdělila mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Na hladině řeky se v úterý vytvořila pěna. V září Bečvu pod Valašským Meziříčím otrávil kyanid.

Stránky